perjantai 6. maaliskuuta 2020

Permanentti- tehtävä

1. Hiusten peseminen ja hoitaminen ennen permanenttia

Kun hiukset ovat märät, vesi katkaisee vety- ja suolasidokset ja hius venyy. Jotta hius venyisi tasaisesti, hius täytyy kostuttaa tasaisesti tyvestä latvaan. Hiukset täytyy pestä mielellään syväpuhdistavalla shampoolla ennen permanenttia, ettei tyvessä ole esimerkiksi muotoilutuotteita tai rasvaa, joka taas estää veden imeytymisen tasaisesti. Kuitenkin pikä tahansa shampoo sopii permanentin alle, koska kaikissa shampoissa on peseviä ainesosia eli tensidejä. Kun vesi imeytyy tasaisesti, hius venyy tasaisesti ja kiharasta tulee tasainen. Hoitoainetta ei suositella käytettäväksi ennen permanenttia, koska se liukastuttaa hiuksen pintaa.

2. Permanentin työvälineiden valinta

Asiakas suojataan niskaliinalla sekä kapalla. Sen lisäksi permanenttiaineen lisäysvaiheessa asiakkaan hiusrajoille laitetaan vanunauha, ettei permanenttiaine valu kasvoille tai niskaan. Kampaajalla tulee olla suojakäsineet pemanentti- sekä kiinnistysaineen levityksessä.

Kun aloitetaan rullaus, tarvitaan tiheäpiikkinen piikkikampa/permanenttikampa, rullat, muovipiikit sekä latvapapereita. Latvapaperi auttaa osion saamista tasaisesti rullalle. Sen lisäksi kamman tulee olla ehjä ja tiheä jotta osio saadaan rullalle mahdollisimman sileäksi. Permanenttirullia on eri kokoisia. Oikea koko valitaan halutun lopputuloksen mukaan.

Permanenttiaine levitetään joko omasta pakkauksestaan tai nokkapullosta. Vaikutusajalla rullat peitetään hupulla/kelmulla, jotta lämpö pysyisi tasaisena vaikutusajan aikana. Kiinnistysaine levitetään nokkapullola tai levityssienellä.

3. Taivuttimen valinta

Taivuttimen valinnalla voidaan vaikutta kiharan muotoon sekä kiharan kokoon. Taivutin valitaan aina asiakkaan toiveiden mukaisesti. Sen lisäksi että kiharan kokoon vaikuttaa rullan koko, siihen vaikuttaa rakennevauriot, hiuksen venyminen rullauksen aikana sekä hiusten pituus. Sen lisäksi kokoon vaikuttaa se, onko permanenttiaine levittynyt tasaisesti ja onko kihara rullattu tasaisesti ja samankokoisissa osioissa.

Jos hiuksessa on rakennevaurioita, kiharasta tulee veltto, sillä rikkisidokset ovat on katkeneet. Kihara myös velostuu nopeammin, kuin ehjässä hiuksessa. Mitä pidempi hius on, sitä paksummin hiusta tulee rullaan ja sitä suurempi kihara on, kihara on myös kiharampi latvasta koska tyvi osa tulee rullalle viimeisenä. Tämä voidaan estää kaksoisrullauksella. Myös permanenttiaineen täytyy imeytyä tasaisesti parhan kiharan saavuttamiseksi. Permanenttiaine valitaan hiuksen kunnon sekä laadun mukaan.

4. Rullaussuunnan valinta

Kun mietitään rullaussuuntaa täytyy miettiä kampaussuuntia sekä sitä, miten asiakas laittaa hiuksiaan. Rullataan siis siihen suuntaan, mihin niiden toivotaan kampautuvan valmiissa kampauksessa.

5. Hiusten osittaminen

Ositus tehdään tavoitteiden mukaan. Jos halutaan tasainen lopputulos, kannattaa osittaa tasaisesti ja jos halutaan epätasainen kihara, suositaan esimerkiksi siksak ositusta.

6. Hiusten taivuttaminen työvälineelle

Jos halutaan napakka kihara, hiukset on hyvä kammata tiheäpiikkisellä kammalla, jotta jännite olisi mahdollisimman tasainen. Jos hiukset kammataan harvapiikkisellä kammalla, lopputulos on epätasainen kihara koska syntyy epätasisia jännitteitä. Myös jännitteen valinta/osion kampaamisen suunta vaikuttaa kiharan loputulokseen.

Latvapaperilla helpotetaan hiusten tasaista kiertymistä rullalle. Varsinkin epätasaisen sekä ohuen hiuksen rullaamisessa kannattaa käyttää apuna latvapaperia. Tasaisen rullauksen saavuttamiseksi hiukset eivät saa jäädä taitteelle, hiusten täytyy jakautua tasaisesti koko rullan leveydelle ja rullan täytyy rullauksen aikana pysyä yhtä etäällä hiuspohjasta.

7. Rullan kiinnittäminen

Rulla kiinnitetään rullassa kiinniolevalla kumisella tai silikonisella joustavalla nauhalla. Nauha ei saa painaa tyvihiuksia koska muuten ne voivat katketa nauhan kohdalta. Rullat voidaan kiinnittää vielä piikillä pysymään yhdessä. Koska päänmuoto on kupera, kiinnitä vain pari kolme rullaa yhdellä piikillä ettei se kiristä reunimmaisia rullia.

8. Permanenttiaine

Permanenttiaineen vaikuttava ainesosa on pelkistin. Tavallisin pelkistin on tioglykolihappo. Jotta pelkistin voi luovuttaa vetyä, sen tulee olla emäksisessä liuoksessa. Toimiakseen permanenttiaine tarvitsee siis myös jonkun emäksen, kuten ammoniakin. Vetyatomit rikkovat rikkisiltoja. Vaikuttavien aineiden lisäksi permanenttiaineessa on hoitavia ainesosia, joilla ei ole kuitenkaan merkitystä kihartumisen kannalta. Ne lähinnä helpottavat kammattavuutta. Sen lisäksi permanenttiaineessa on hajusteita, väriaineita, emulgaattoreita sekä säilöntäaineita.

Permanenttiaineen vahvuus sekä vaikutusaika valitaan hiuksen rakennevaurioiden mukaisesti. Permanenttiaine levitetään tasaisesti kaikkialle, jos tuloksesta halutaan tasainen. Aine levitetään viimeisenä vaurioituneisiin hiuksiin koska niissä vaikutusaika voi olla lyhyempi. Jos hiukset ovat kauttaaltaan ehjärakenteiset, levitys aloitetaan alhaalta.

Mitä pidempi vaikutusaika, sitä enemmän rikkisidoksia katkeaa. Puskuroidun permanenttiaineen kanssa vaikutusajan kanssa täytyy olla tarkka koska vetyatomeita irtoaa koko vaikutusajan ajan. Sen sijaan puskuroimattoman pH arvo laskee vaikutusajan aikana koska ammoniakki haihtuu. Tästä syystä vetyatomeiden vapautuminen hidastuu ajan kuluessa. Katso aina erikseen permanenttiaineiden käyttöohjeet ja niiden vaikutusajat. Myös lämpö vaikuttaa vedyn vapautumisen nopeuteen.

Koska vaikutusaikaa on vaikea arvioida tarkkaan, kihara kannattaa tarkistaa vaikutusajan aikana. Avattu kihara jää veltommaksi, joten turhaa availua kannattaa välttää. Myös hiuksen venyttäminen vaikutusajalla saattaa katkaista hiuksen.

9. Kiinnitysaine

Kiinnitysaine kiinnittää rikkiatomit uudestaan toisiinsa vaikutusajan jälkeen. Välihuuhtelu ennen kiinnitysainetta voidaan tehdä jos halutaan poistaa permanenttiaineen hajua, mutta se ei ole välttämätöntä. Kiinnitysaineen yleisin vaikuttava ainesosa on vetyperoksidi. Kiinnittäminen tehdään yleensä kaksivaiheisesti. Ensimmäinen kiinnitys tehdään mahdollisen välihuuhtelun jälkeen rullien päälle mahdollisimman tasaisesti. Vaikutusajan jälkeen rullat puretaan ja kiinnitysaine puristellaan kiharaan. Hiuksia ei saa venyttää tai kammata tässä vaiheessa vaan rullat on purettava varovasti.

10. Jälkikäsittely ja hiusten kuivaaminen

Kun kiinnitysaine on huuhdeltu, voidaan hiuksissa käyttää hoitoaine. Permanentin jälkeen kannattaa käyttää jätettäviä hoitoaineita, jotka sisältävät kosteuttavia ainesosia. Sen lisäksi erilaiset öljyt sopivat hyvin kiharralle hiukselle. Kihara kannattaa pesun jälkeen puristella esiin ja kuivata esimerkiksi siihen sopivalla föönin osalla. Hiukset voidaan kuivata myös pyöröharjalla jos tavoitteena oli tehdä enemmän tyvikohotus kuin napakka kihara.
































Ei kommentteja:

Lähetä kommentti